Как да се грижим за плетивата?

В студените месеци, които идват, всичко ще се върти около топлите и удобни материали.  И нищо не е по-удобно, топло и меко от плетивата. Но, за да не установим в края на сезона, че любимият пуловер или жилетка са унищожени, деформирани или износени, е важно какви грижи полагаме за тях.

Как да се грижим за плетивата?

Представяме ви няколко съвета, с които ще запазите плетените си дрехи свежи и точно такива сякаш сте ги купили току-що.

1. ПРАНЕ:
При машинното пране на плетива е много важен изборът на подходяща програма. Тоест програма за вълна, при която температурата на водата често е избрана предварително, както и броя на оборотите на центрофугата. По този начин ще избегнете неприятните изненади, каквато е свиването на любимата ви дреха.
Тънките и дебелите плетива не перем по един и същ начин. При пране на фини плетива е  препоръчително използването на памучна торбичка, за да се предотврати оплитането в други дрехи или разплитането им. Дебелите плетива е желателно да се перат на ръка. Ако не сте напълно уверени, по-добре се доверете на професионалистите в химическо чистене.

2. СУШЕНЕ:
Плетивата никога не бива да се сушат в близост до източник на топлина или на радиатора, защото това може да доведе до свиването им. Също така не ги поставяйте за закачалка, тъй като под тежестта си могат да се деформират напълно и разтегнат. Плетивата е най-добре да се сушат на равна повърхност, на която разгърнете кърпа и така предотвратявате уврежданията и деформациите.

3. ГЛАДЕНЕ:
Плетивата не се гладят! Високите температури могат да ги увредят сериозно и в крайна сметка ще се наложи да се сбогувате със своя пуловер, рокля или жилетка.

4. СЪХРАНЕНИЕ:
Нашите пуловери и жилетки е най-добре да се съхраняват в сухо и тъмно помещение, което се проветрява периодично и се защитава от молци.  И те като вас, за съжаление, обичат плетивата. J